Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Z Řecka do Itálie - Jak feta dobývá svět svou slanou chutí a krémovou konzistencí

Autor: Giorgio Šerák, 17.4.2024

Z Řecka do Itálie - Jak feta dobývá svět svou slanou chutí a krémovou konzistencí

Co je feta?

Feta je slaný naložený sýr vyrobený z ovčího, kozího mléka, nebo z jejich směsi. Vyznačuje se charakteristickou bílou barvou, drobivou strukturou a ostrou, slanou chutí, která se s dobou zrání zmírňuje. Feta se obvykle vyrábí v blocích, které se po nasolení a usušení naloží do slaného nálevu, kde zraje po dobu několika měsíců až jednoho roku.

Cesta fety z antického Řecka na stoly celého světa

Historie fety sahá hluboko do minulosti, až do starověkého Řecka, kde se sýry s podobnými vlastnostmi vyráběly již v 8. století př. n. l. Tehdejší Řekové sýry solili a uchovávali v hliněných nádobách, čímž jim dodávali charakteristickou slanou chuť a konzistenci. Doklady o výrobě a konzumaci sýrů podobných fetě se nacházejí v dílech Homéra, Pindara a dalších antických autorů.

Feta hrála důležitou roli v řecké stravě a kultuře. Byla běžnou součástí jídelníčku chudých i bohatých a používala se v různých pokrmech, od salátů a sendvičů až po omáčky a koláče. Sýr byl také ceněný pro své léčivé vlastnosti a používal se k léčbě trávicích potíží a kožních onemocnění.

Po staletí se feta šířila do dalších středomořských zemí, včetně Itálie, Egypta a Turecka. V každé zemi si sýr získal specifické rysy a stal se součástí tamní kuchyně. V Itálii se feta zavedla zhruba v 15. století a stala se oblíbenou ingrediencí v kuchyních celého Apeninského poloostrova.

Italská feta, nazývaná "feta di pecora", se vyrábí z ovčího mléka a má mírně pikantnější chuť než řecká varianta. Běžně se používá na pizzy, těstoviny a do salátů. Její slaná chuť a drobivá struktura dodávají italským pokrmům jedinečný charakter.

Dnes je feta celosvětově oblíbenou ingrediencí a používá se v široké škále pokrmů. Její slaná chuť a krémová konzistence z ní dělají ideální doplněk do salátů, sendvičů, pizzy, těstovin a omáček. Feta je také oblíbenou součástí vegetariánských a veganských receptů.

Zajímavá fakta o historii fety

  • Feta je chráněným označením původu (CHOP) v Evropské unii. To znamená, že feta smí být nazývána pouze sýrem vyrobeným v Řecku z ovčího nebo kozího mléka a zrajícím v slaném nálevu po dobu nejméně dvou měsíců.
  • Feta je jedním z nejstarších sýrů na světě. Archeologické nálezy naznačují, že se sýry s podobnými vlastnostmi vyráběly v Řecku již v 3. tisíciletí př. n. l.
  • Feta byla v minulosti používána jako platidlo. V antickém Řecku se sýr používal k placení daní a mezd.
  • Feta hrála důležitou roli v řecké mytologii. Podle legendy bohyně Artemis darovala fetu pastýřům jako odměnu za jejich pohostinnost.

Všestranné využití fety v kuchyni

Feta je neuvěřitelně univerzální ingredience, která se hodí do široké škály pokrmů. Skvěle se hodí do salátů, kde dodává pikantní chuť a kontrast k čerstvé zelenině. Může se také použít do sendvičů a wrapů, kde se perfektně snoubí s grilovanou zeleninou, olivami a rajčaty.

Feta je také nepostradatelná součást řeckého salátu, kde se kombinuje s rajčaty, okurkami, olivami a bylinkami. V Itálii se feta běžně používá na pizzu, kde se rozpouští a dodává slanou chuť. Skvěle se hodí také do těstovin, omáček a dipů.

Tradiční použití fety v italské kuchyni

V Itálii se feta běžně používá v různých salátech, těstovinách a předkrmech. Mezi oblíbené recepty patří:

  • Caprese - Jednoduchý, ale chutný salát s rajčaty, bazalkou, olivovým olejem a fetou.
  • Panzanella - Tradiční toskánský salát s chlebem, rajčaty, okurkami, cibulí a fetou.
  • Pasta con ricotta e feta - Těstoviny s ricottou, fetou, špenátem a rajčaty.
  • Fettuccine al pomodoro con feta - Fettuccine s rajčatovou omáčkou a fetou.
  • Frittata con zucchine e feta - Omeleta s cuketou a fetou.
  • Crostini al pomodoro con feta - Topinky s rajčaty a fetou.
  • Salsa di pomodoro e feta - Omáčka z rajčat a fety.
  • Dip alla feta - Dipová omáčka z fety.

Pizza s fetou

Pizza s fetou se stala oblíbenou variantou v mnoha zemích po celém světě. Tento sýr, typický svou slanou chutí, je skvělým doplňkem k rajčatové omáčce a mozzarelle, které jsou základem většiny pizz. Díky feta sýru získává pizza bohatší a komplexnější chuťový profil.

Obvykle se feta přidává na pizzu až po upečení, což zajišťuje, že si sýr uchová svou typickou strukturu a krémovou konzistenci. Pizza s fetou se často podává s různými doplňky jako jsou čerstvá rajčata, olivy, paprika, špenát nebo grilovaná zelenina, které její chuť ještě více obohatí.

Pokud jde o konkrétní recepty, máte na výběr z několika variací. Klasická pizza s fetou je jednoduchá, ale velmi chutná, obsahuje rajčatovou omáčku, mozzarellu, feta sýr, olivy a oregano.

Pro milovníky zeleniny je ideální volbou pizza s fetou a špenátem, kde se k základním ingrediencím přidává špenát a česnek, pokapaný olivovým olejem, což celé jídlo posouvá na novou úroveň chutí. Další vynikající a lehkou variantou je pizza s fetou a grilovanou zeleninou, kde se kombinují grilované papriky, cukety a lilky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou, což z ní činí osvěžující a zároveň sytou pochoutku. Tyto pizzy nabízejí skvělou příležitost jak si vychutnat klasické chutě v novém, zajímavém provedení.

TOPlist