Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Víte, co je tonno? Důležitá ingredience pro pizzu a další lahodná jídla

Autor: Giorgio Šerák, 16.4.2024

Víte, co je tonno? Důležitá ingredience pro pizzu a další lahodná jídla

Co je to tonno?

"Tonno" neboli tuňák v olivovém oleji se v posledních letech stal oblíbenou ingrediencí v českých kuchyních. Nabízí chutnou a dostupnou variantu, jak obohatit jídelníček o bílkoviny a zdravé tuky. Ať už ho hledáte pod italským názvem "tonno" nebo pod českým překladem "tuňák v oleji", tato konzervovaná pochoutka má široké uplatnění v gastronomii.

Tuňák v oleji: co to vlastně je?

Tuňák v oleji je produkt vyrobený z masa tuňáka, obvykle z druhů jako je tuňák obecný, tuňák žlutoploutvý nebo tuňák velkooký. Maso se uvaří a poté se naloží do olivového oleje, čímž se konzervuje a získává typickou chuť a texturu. Tuňák v oleji se prodává v plechovkách o různých gramážích a lze ho snadno skladovat ve spíži.

Nutriční hodnota tuňáka

Tuňák v oleji je bohatým zdrojem bílkovin, které jsou důležité pro budování a regeneraci svalů. Obsahuje také omega-3 mastné kyseliny, které prospívají srdci a mozku. Kromě toho je tuňák dobrým zdrojem vitaminů B a minerálů, jako je selen, fosfor a hořčík.

Tipy pro výběr a použití tuňáka

Při výběru tuňáka v oleji si všímejte jeho druhu. Bílé maso tuňáka obecného je jemnější chuti, zatímco červené maso tuňáka velkookého má výraznější chuť.

Kvalitní tuňák v oleji by měl být pevný a bez kostí. Všímejte si také barvy oleje, která by měla být zlatavá a čirá.

Tuňák v oleji se po otevření plechovky skladuje v lednici a spotřebuje se do 2-3 dnů.

Před použitím tuňáka v oleji ho sceďte od oleje a případně ho propláchněte vodou, pokud chcete zmírnit slanou chuť.

Tuňák v italské kuchyni

Tuňák v olivovém oleji je neuvěřitelně všestranná ingredience, která se hodí do široké škály receptů, od lehkých a svěžích předkrmů až po syté a vydatné hlavní chody a pizzy. Může se snadno rozdrobit a smíchat s majonézou nebo jogurtem na pomazánky, přidat do těstovin a omáček, nebo se zapéct v koláčích a quiche. Je také oblíbenou ingrediencí na pizzu, kde dodává pokrmu slanou a rybí chuť. Ať už máte chuť na rychlou svačinu, pohostinnou hostinu nebo kreativní večeři, tuňák vám zkrátka pomůže uspokojit vaše gurmánské touhy.

Studené předkrmy a saláty

Tuňákový salát - Klasika, která nikdy nezklame! Smíchejte rozdrobený tuňák s majonézou, nakrájenou okurkou, cibulí a kapary. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a podávejte na chlebu, bagetě nebo křupavých krekrech.

Tuňákový tatarák - Pikantní a osvěžující předkrm, ideální pro letní grilování. Tuňáka smíchejte s najemno nakrájenou cibulí, kapary, olivami a petrželkou. Dochuťte citrónovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem a podávejte na toastu s listem hlávkového salátu.

Niçoise salát - Tradiční francouzský salát plný chutí a barev. Tuňáka nakrájejte na kostky a přidejte do salátu s rajčaty, olivami, vejci, vařenými bramborami, kapary a ančovičkami. Dochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

Teplé hlavní chody

Těstoviny s tuňákem a rajčatovou omáčkou - Rychlá a chutná večeře pro celou rodinu. Uvařte těstoviny dle návodu na obalu a smíchejte je s rozdrobeným tuňákem, rajčatovou omáčkou, cibulí, česnekem a oreganem. Dochuťte solí a pepřem a posypte parmezánem.

Tuňákové koláče - Vychutnejte si slaný koláč plný tuňáka, zeleniny a sýra. Těsto na koláč rozválejte do formy a naplňte ho směsí z tuňáka, cibule, papriky, rajčat a oliv. Posypte sýrem a pečte dozlatova.

Quiche s tuňákem a brokolicí - Vydatná a zdravá varianta quiche, ideální pro snídani, oběd nebo večeři. Těsto na quiche rozválejte do formy a naplňte ho směsí z tuňáka, brokolice, cibule, smetany a vajec. Posypte sýrem a pečte dozlatova.

Tipy na přípravu tuňáka

Pro extra chuť a texturu sceďte tuňáka z oleje a rozdrobte ho vidličkou. Tuňáka můžete kombinovat s jinými ingrediencemi, jako jsou krevety, losos, olivy, kapary nebo chilli papričky. Pokud chcete lehčí verzi tuňákového pokrmu, použijte tuňáka ve vodě. Tuňák v oleji se skvěle hodí i do sendvičů, wrapů a tortill.

Pizza Tonno neboli tuňáková pizza

Pizza Tonno je klasika, která nikdy nezklame. Je to snadný a rychlý recept, ideální pro večeři s přáteli nebo rodinný oběd. Existuje mnoho variant tuňákové pizzy, ale základní ingredience jsou:

Těsto na pizzu

Můžete si ho připravit sami nebo koupit hotové.

Rajčatová omáčka: Použijte kvalitní rajčatovou omáčku z konzervy nebo domácí.

Tuňák v oleji: Sceďte tuňáka z oleje a rozdrobte ho.

Mozzarella: Na pizzu použijte plátky mozzarelly nebo nastrouhanou mozzarellu.

Další ingredience: Podle chuti můžete přidat další ingredience, jako je cibule, olivy, kapary, oregano, bazalka, chilli papričky atd.

Postup výroby tuňákové pizzy

Předehřejte troubu na 220°C.

Roztáhněte těsto na pizzu na plech vyložený pečicím papírem.

Potřete těsto rajčatovou omáčkou.

Rozdělte tuňáka rovnoměrně po pizze.

Posypte pizzu mozzarellou a dalšími ingrediencemi dle chuti.

Pečte pizzu v předehřáté troubě 10-15 minut, dokud není kůrka zlatavá a sýr rozpuštěný.

Nechte pizzu 5 minut odpočinout a poté ji nakrájejte na kousky a podávejte.

Tipy na variace tuňákové pizzy

Pro extra křupavou kůrku můžete před pečením potřít okraje pizzy olivovým olejem.

Pokud chcete pikantnější pizzu, přidejte na ni chilli papričky nebo chilli vločky.

Experimentujte s různými druhy sýrů, jako je feta, gorgonzola nebo ricotta.

Můžete také přidat zeleninu, jako je brokolice, paprika nebo špenát.

Příprava tuňákové pizzy se na první pohled může zdát složitá, ale ve skutečnosti je to poměrně jednoduchý a rychlý recept. Pokud ale chcete ušetřit čas v kuchyni a chcete si vychutnat si lahodnou pizzu z italských ingrediencí bez námahy, neváhejte si ji objednat u nás.

Ať už se rozhodnete pizzu připravit sami doma nebo si vychutnáte tu naši, věříme, že si tuňákovou pizzu zamilujete. Je to skvělá volba pro rodinný oběd, večeři s přáteli nebo rychlé občerstvení. Díky své slané a rybí chuti, která perfektně ladí s rajčatovou omáčkou a mozzarellou, si tuňáková pizza podmaní i ty nejnáročnější jazýčky.

Dobrou chuť!

TOPlist