Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Což takhle dát si spinaci?

Autor: Giorgio Šerák, 15.4.2024

Což takhle dát si spinaci?

Co je to spinaci?

Spinaci, česky špenát, s jeho tmavě zelenými listy a jemnou chutí, patří mezi jedny z nejzdravějších druhů zeleniny. Již po staletí si získává oblibu v kuchyních celého světa a v České republice se stal nepostradatelnou součástí mnoha oblíbených pokrmů.

Kromě jeho nutriční hodnoty a všestranného využití ukrývá špenát i překvapivé tajemství – úzké propojení s pizzou, italským kulinářským skvostem. V tomto článku se ponoříme do světa špenátu, prozkoumáme jeho vlastnosti, benefity a odhalíme jeho nečekanou spojitost s pizzovou kulturou.

Špenát (Spinacia oleracea) je druh rostliny z čeledi amaranthovitých, pocházející z Persie. Vyznačuje se oválnými, tmavě zelenými listy s jemnou žilnatinou a mírně nakyslou chutí. Špenát se pěstuje po celém světě a je dostupný po celý rok, ačkoliv jeho sezóna vrcholí na jaře a na podzim.

Zdravotní benefity špenátu

Špenát je nabitý nutričními poklady, které přináší řadu benefitů pro naše zdraví. Je bohatým zdrojem vitamínů A, C, K a E, minerálů jako železo, hořčík a vápník, a antioxidantů, které chrání buňky před poškozením. Díky tomuto bohatému složení podporuje špenát imunitní systém, posiluje kosti a zuby, zlepšuje trávení a detoxikaci organismu, a dokonce snižuje riziko chronických onemocnění, jako jsou rakovina a srdeční choroby.

Špenát je zelená superpotravina, která si tedy právem zaslouží své místo v našem jídelníčku. Přináší nejen řadu benefitů, ale nabízí také nespočet možností využití v kuchyni.

Špenát v kuchyni

Špenát je univerzální surovina, která se hodí do teplých i studených pokrmů. Můžeme ho konzumovat syrový v salátech, tepelně upravený jako přílohu k masu, rybám a těstovinám, nebo ho vmíchat do polévek, quiche, smoothie a omáček. Špenát dodá pokrmům nejen lahodnou chuť a krásnou zelenou barvu, ale obohatí je i o cenné nutriční látky.

Překvapivá spojitost špenátu s pizzou

Možná vás to překvapí, ale špenát má úzké propojení s pizzou, italským kulinářským skvostem. Historie špenátové pizzy sahá až do 17. století, kdy se v Neapoli, kolébce pizzy, začaly objevovat první recepty s tímto zeleným pokladem. Špenátová pizza, zvaná "Pizza Spinaci", si brzy získala oblibu a stala se oblíbenou variantou pro vegetariány a milovníky zdravého stravování.

Ingredience na špenátovou pizzu

Existuje mnoho receptů na špenátovou pizzu, které se liší ingrediencemi a postupem přípravy. Základní varianta zahrnuje rajčatový základ, sýr mozzarella, listy špenátu a česnek. Můžeme dále experimentovat s různými druhy sýrů, přidávat další zeleninu, jako je cibule, žampiony nebo rajčata, a ochutit pizzu bylinkami a kořením dle chuti.

Tipy na přípravu lahodné a zdravé domácí špenátové pizzy

  • Pro dosažení nejlepší chuti použijte čerstvý špenát.
  • Před přidáním na pizzu špenát krátce orestujte na olivovém oleji s česnekem, aby se zmenšil jeho objem a změkčil.
  • Nebojte se experimentovat s různými příchutěmi a ingrediencemi.
  • Pečte pizzu v předehřáté troubě na 200°C dozlatova.

Domácí příprava špenátové pizzy může být zábavná a kreativní aktivita, která je ale poměrně pracná. Pokud se tedy chcete vyhnout náročným přípravným krokům a pečení, objednejte si Pizzu Spinaci raději u nás a vychutnejte si tak lahodnou a výživnou pizzu bez nutnosti trávit čas v kuchyni. Na výběr máte klasické pizza těsto, pinsu nebo bezlepkové těsto.

TOPlist