Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Smetanový nebo rajčatový základ pizzy - který je pro vás ten pravý?

Autor: Giorgio Šerák, 3.4.2024

Smetanový nebo rajčatový základ pizzy - který je pro vás ten pravý?

Pizza je jedno z nejoblíbenějších jídel na světě a její variace jsou nekonečné. Jednou z hlavních otázek, která se týká pizzy, je: jaký základ použít? Tradiční rajčatový základ "sugo"je klasika, ale smetanový základ si také získává popularitu. V tomto článku prozkoumáme oba tyto základy a pomůžeme vám rozhodnout se, který z nich je pro vás ten pravý.

Rajčatový základ pizzy

Rajčatový základ je srdcem mnoha pizz a je pevně zakotven v italské kuchyni s jeho kyselou a svěží chutí. Jeho výroba spočívá ve směsi čerstvých nebo konzervovaných rajčat, doplněných o česnek, olivový olej a aromatické bylinky jako bazalka a oregáno. Tento tradiční základ je oblíbený díky své schopnosti podtrhnout přirozené chutě surovin, přičemž jeho kyselost skvěle vyvažuje bohatost a tuky z ingrediencí jako sýr a salám.

Jeho univerzálnost je dalším důvodem, proč si ho tolik lidí oblíbilo; rajčatový základ skvěle ladí s celou řadou ingrediencí, od klasických, jako jsou pepperoni a mozzarella, až po netradiční kombinace jako ananas a šunka (třeba naše pizza č. 8. Hawaii). Tato široká paleta možností dává každé pizze jedinečný charakter a umožňuje gurmánům i amatérům experimentovat s různými chutěmi a texturami.

Smetanový základ pro pizzu

Smetanový základ pizzy, často označovaný jako bílá pizza, představuje méně tradiční, ale stále oblíbenou volbu pro mnohé milovníky pizzy. Na rozdíl od klasického rajčatového základu se zde používá bohatá smetana, mascarpone nebo jiné typy krémových sýrů, což pizze dodává unikátní a lahodně krémový základ. Tato alternativa je ideální pro ty, kdo upřednostňují bohatší a jemnější chuťové nuance.

Kromě jedinečného a bohatého charakteru smetanového základu, tento typ pizzy skvěle harmonizuje s různými ingrediencemi, jako je kuřecí maso, houby, karamelizovaná cibule nebo sýry, které společně vytvářejí nezapomenutelný chuťový zážitek. Smetanová báze také exceluje v kombinaci se sladkými a zemitými chutěmi, čímž poskytuje široké možnosti pro gastronomické experimentování a objevování nových a vzrušujících kombinací chutí na pizze.

Zkuste naše pizzy se smetanovým základem, např. 3. Paolo, 14. Pollo, 15. Pietro, 16. Quattro formaggi a další.

Jaký základ na pizzu tedy zvolit?

Rozhodnutí mezi rajčatovým a smetanovým základem pro vaši pizzu by mělo vycházet z toho, co máte nejraději. Pokud vás baví klasická pizza s kyselkavým a osvěžujícím nádechem, pak je rajčatový základ jasnou volbou. Jeho tradiční chutě perfektně doplňují širokou škálu ingrediencí a mohou uspokojit milovníky klasické italské pizzy.

Pokud vás naopak lákají bohaté a krémové chutě, měli byste zvážit smetanový základ. Tento méně tradiční základ otevírá dveře k experimentování s různými kombinacemi chutí a ingrediencemi, které byste na pizze s rajčatovým základem možná ani nečekali. Je ideální pro ty, kdo hledají něco nového a chtějí své chuťové buňky opravdu rozmazlovat.

Vybrat pizzu

Zdravotní aspekty

Rajčatový základ je často považován za zdravější možnost díky bohatství vitaminů, minerálů a antioxidantů, jako je lykopen, který rajčata obsahují, a také díky nižšímu obsahu tuku. Naproti tomu smetanový základ může být kvůli použití smetany nebo krémových sýrů více kalorický a bohatší na tuky, což z něj činí méně vhodnou volbu pro ty, kteří sledují svůj příjem kalorií a tuků a dbají na zdravý životní styl.

Kombinace chutí

Nebojte se experimentovat s kombinací rajčatového a smetanového základu na pizze; některé pizzerie dokonce nabízí možnost "poloviční a poloviční" základu, která vám umožní ochutnat to nejlepší z obou variant. Když kombinujete různé chutě, dbejte na to, aby vybrané ingredience spolu dobře harmonizovaly; například mořské plody se často lépe hodí k smetanovému základu, zatímco klasické italské suroviny jako salám vyniknou na rajčatovém základu.

A co na to říkají profesionálové?

Mnoho šéfkuchařů a pizzaiolů má své vlastní preference, ale většina se shodne na tom, že klíčem k dobré pizze je kvalita a čerstvost surovin. Ať už zvolíte jakýkoli základ, dbejte na to, abyste používali nejlepší dostupné ingredience.

Ať už zvolíte rajčatový nebo smetanový základ, nejdůležitější je, abyste si svou pizzu užili. Pizza je o radosti a sdílení, takže nejlepší volbou je ta, která vás a vaše blízké nejvíce potěší. Nebojte se experimentovat a objevovat nové chutě, které vám pizza může nabídnout.

TOPlist