Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Vše, co potřebujete vědět o výtečné italské uzenině Salami

Autor: Giorgio Šerák, 17.4.2024

Vše, co potřebujete vědět o výtečné italské uzenině Salami

Co je Salami?

Salami, legendární italská uzenina s bohatou minulostí a neodolatelnou chutí, uchvacuje gurmány po celém světě. Od pikantních plátků pepperoni na pizze až po jemné proužky genoa na antipasti, salami dodává pokrmům hloubku chuti a neodolatelnou texturu. V tomto komplexním průvodci se vydáme na fascinující cestu do světa salami, prozkoumáme jeho historii, tajemství výroby, spojení s pizzou a důležité aspekty týkající se zdraví.

Salami je typ fermentované a sušené uzeniny, obvykle vyrobené z vepřového masa, ale také z hovězího, jehněčího nebo kozího masa. Maso se nakrájí na hrubé kusy, nasolí a okoření bylinkami a kořením, jako je pepř, česnek, bobkový list a jalovec. Poté se směs nechá fermentovat bakteriemi mléčného kvašení, které dodávají salami typickou chuť a konzistenci. Následně se salami suší po dobu několika týdnů nebo měsíců, čímž se ztrácí vlhkost a koncentruje se chuť.

Salami má starobylou historii, sahající až do starověkého Řecka a Říma. V té době se uzeniny vyráběly jako způsob konzervování masa v době, kdy neexistovaly chladničky. Salami se brzy stalo populární v celé Evropě, s regionálními variacemi, které se vyvíjely v závislosti na dostupných surovinách a místních chutích. Itálie se stala centrem výroby salami, s ikonickými druhy jako je genoa, soppressata a finocchiona.

Druhy Salami

Existuje mnoho druhů salami, z nichž každý má svou jedinečnou chuť a texturu. Mezi nejpopulárnější druhy patří:

  • Genoa - jemné salami vyrobené z vepřového masa, okořeněné pepřem, česnekem a bylinkami.
  • Pepperoni - pikantní salami vyrobené z vepřového masa, okořeněné chilli papričkami a paprikou.
  • Soppressata - tuhé salami vyrobené z vepřového masa, okořeněné pepřem, česnekem a bylinkami, s hrubou texturou.
  • Nduja - pikantní salami z Kalábrie, vyrobená z vepřového masa, slaniny a chilli papriček.
  • Finocchiona - toskánské salami vyrobené z vepřového masa, okořeněné fenyklovými semínky a bylinkami.

Výroba Salami

Výroba salami je umění, které vyžaduje trpělivost, zkušenosti a preciznost. Jedná se o komplexní proces, který zahrnuje několik klíčových kroků, ze kterých se rodí výtečná uzenina s bohatou chutí a texturou.

Výběr masa

Základem kvalitní salami je výběr čerstvého a prvotřídního masa. Obvykle se používá vepřové, ale zkušení řezníci experimentují i s hovězím, jehněčím nebo kozím masem, čímž dodávají salami jedinečné vlastnosti.

Mletí a míchání

Maso se nakrájí na hrubé kusy a smíchá se směsí soli, koření a bylinek. Recepty se liší, ale obvykle zahrnují pepř, česnek, bobkový list, jalovec a další ingredience, které dodávají salami charakteristickou chuť a aroma.

Fermentace

Směs se naplní do střev a nechá se fermentovat po dobu několika dní až týdnů. Během fermentace bakterie mléčného kvašení rozkládají cukry v masu a produkují kyselinu mléčnou, která dodává salami kyselost a konzervuje ho.

Sušení

Následuje sušení, které může trvat několik týdnů nebo i měsíců. Během sušení se ztrácí vlhkost, čímž se salami stává pevnější a koncentrovanější. Teplota a vlhkost v sušárně se pečlivě kontrolují, aby se zajistilo rovnoměrné sušení a optimální chuťový profil.

Zrání

V konečné fázi se salami nechá zrát v chladném a vlhkém prostředí. Během zrání se enzymy v masu rozkládají bílkoviny a tuky, čímž se salami stává jemnější, lahodnější a aromatičtější. Doba zrání se liší v závislosti na požadované chuti a textuře, ale běžně se pohybuje od několika týdnů do několika měsíců.

Salami je bohatým zdrojem bílkovin a železa, které jsou důležité pro zdraví svalů a krve. Obsahuje také vitamíny B, jako je thiamin a niacin, které hrají důležitou roli v metabolismu. Salami je však také relativně bohaté na tuk a sodík, takže je důležité konzumovat ho s mírou. Pro zdravé zařazení salami do stravy si vybírejte druhy s nižším obsahem tuku a sodíku a konzumujte je v malých porcích v rámci vyvážené stravy.

Salami a Pizza

Salami je neodmyslitelnou součástí pizzy, dodává tomuto oblíbenému pokrmu pikantní a slanou chuť. Pepperoni, vyrobené z pikantního vepřového masa, je nejpopulárnější variantou salami na pizze, ale existuje mnoho dalších druhů, které si můžete vychutnat, jako je genoa, soppressata a nduja. Salami se obvykle nakrájí na tenké plátky a pokládá se na pizzu před pečením, čímž se rozpustí tuk a uvolní se lahodná chuť.

Toužíte po gurmánském zážitku s neodolatelnou chutí salami? Neváhejte a objednejte si Pizzu Salami ještě dnes a ochutnejte kousek Itálie ve vašem domě!

TOPlist