Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Jaro, léto, podzim, zima... na pizze! To je Quattro Stagioni.

Autor: Giorgio Šerák, 17.4.2024

Jaro, léto, podzim, zima... na pizze! To je Quattro Stagioni.

Co znamená Quattro Stagioni?

V gastronomickém světě existují jídla, která uchvacují nejen chuťové pohárky, ale i svou symbolikou a příběhem. Mezi ně bezpochyby patří pizza quattro stagioni, která s grácií snoubí čerstvé suroviny s myšlenkou čtyř ročních období. Tato lahůdka s bohatou historií a rozmanitými variacemi si získala srdce gurmánů po celém světě a stala se ikonou italské kuchyně. Pojďme se ponořit do světa pizzy quattro stagioni a odhalit tajemství její jedinečnosti.

Quattro Stagioni (čti "kvatro stadjoni") je italský výraz, který v překladu znamená "čtyři roční období". V gastronomii se jedná o specifický druh pizzy, jejíž ingredience symbolizují jednotlivé roční období.

Historie a původ

Název "quattro stagioni" odkazuje na symboliku ingrediencí, které tuto pizzu zdobí. Tradičně se používají artičoky symbolizující jaro, houby reprezentující léto, šunka evokující podzim a olivy jako symbol zimy.

První zmínky o pizze quattro stagioni pocházejí z Neapole, gastronomického srdce Itálie, kde se pravděpodobně zrodila v 19. století. Existuje mnoho legend a příběhů o jejím vzniku, ale jedno je jisté: tato pizza odráží úctu k cyklům ročních období a bohatství italské zemědělské produkce.

Tradiční ingredience a variace

Tradiční pizza quattro stagioni se skládá z tenkého křupavého těsta, rajčatového základu a čtyř klíčových ingrediencí: artičoků, hub, šunky a oliv. Artičoky, nakrájené na plátky a marinované v olivovém oleji, dodávají pizze lehce nahořklou chuť a jemnou strukturu. Houby, obvykle lesní směs, přinášejí zemitou a aromatickou notu. Šunka, nejlépe prosciutto crudo, dodává slanou a lehce nasládlou chuť. Olivy, zelené i černé, dotváří pizzu slanou a pikantní chutí.

Moderní variace pizzy quattro stagioni si pohrávají s tradičními ingrediencemi a přidávají další lákavé prvky. Můžeme se setkat s variantami s grilovanými paprikami, cuketou, ančovičkami, kapary, olivovými pastami či mozzarellou di bufala. Fantazii se meze nekladou a každý kuchař může dát pizze quattro stagioni svůj vlastní nezaměnitelný rukopis.

Quattro stagioni a pizza: Souvislosti a význam

Pizza quattro stagioni dokonale odráží principy italské kuchyně, která klade důraz na čerstvé, sezonní suroviny a jednoduchost přípravy. Každá z ingrediencí symbolizuje roční období a přináší pizze specifickou chuť a texturu. Pizza quattro stagioni tak oslavuje bohatství italské zemědělské produkce a propojuje kulinářské umění s rytmem přírody.

Tato pizza má i hlubší kulturní a gastronomický význam. V Itálii je vnímána jako symbol tradice, domova a pohodlí. Sdílení pizzy quattro stagioni s rodinou a přáteli je rituálem, který utužuje vztahy a vytváří nezapomenutelné vzpomínky. Na celém světě je pizza quattro stagioni oblíbená pro svou jedinečnou chuťovou kombinaci a rozmanitost, která uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.

Tipy na přípravu pizzy quattro stagioni

Pokud se chcete pustit do vlastní přípravy pizzy quattro stagioni, k dispozici je mnoho receptů a návodů. Základem je kvalitní těsto, čerstvé suroviny a trocha trpělivosti. Artičoky je vhodné předem povařit nebo marinovat, houby orestovat na olivovém oleji a šunku nakrájet na tenké plátky. Po upečení pizzy ji nechte krátce odpočinout a podávejte s olivovým olejem a čerstvou bazalkou. K pizze quattro stagioni se skvěle hodí bílé víno, například Pinot Grigio nebo Vermentino.

Neváhejte a objednejte si pizzu quattro stagioni u nás! Připravíme vám ji s láskou a péčí z těch nejlepších surovin. Ochutnejte symfonii ročních období a vychutnejte si gastronomický zážitek, na který jen tak nezapomenete.

TOPlist