Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Odhalte tajemství dokonalé Quattro Formaggi pizzy

Autor: Giorgio Šerák, 17.4.2024

Odhalte tajemství dokonalé Quattro Formaggi pizzy

Co je Quattro Formaggi?

Quattro formaggi, v překladu "čtyři sýry", je typ pizzy, která se skládá ze čtyř druhů sýrů. Tradiční receptura zahrnuje mozzarellu, gorgonzolu, fontinu a parmezán, ale variace sýrů se mohou lišit v závislosti na regionu a preferencích. Důležité je, aby se sýry vzájemně doplňovaly a vytvářely harmonii chutí a textur.

Původ pizzy quattro formaggi se datuje do severní Itálie, pravděpodobně do regionu Piemont. První zmínky o tomto pokrmu pocházejí ze středověku, kdy se sýry používaly jako běžná ingredience na chlebu. Quattro formaggi se postupně stala populární po celé Itálii a v 19. století se rozšířila i do dalších zemí. Dnes je tato sýrová pizza oblíbená mezi milovníky pizzy po celém světě a patří mezi nejpopulárnější druhy pizzy.

Quattro formaggi se odlišuje od jiných druhů pizzy především použitím výhradně sýrových ingrediencí. Na rozdíl od klasické pizzy s rajčatovou omáčkou a dalšími ingrediencemi se quattro formaggi zaměřuje na bohatou chuť a aroma sýrů. Ideální quattro formaggi má křupavý tenký plát těsta, perfektně roztavené sýry s kontrastem chutí a textur a lehkou zlatavou barvu.

Pizza se nejlépe konzumuje teplá a čerstvě upečená. Ideální je nakrájet ji na menší kousky a vychutnat si ji s přáteli a rodinou. K pizze se hodí sklenka kvalitního červeného vína, které doplní bohatou chuť sýrů. Pokud máte rádi pikantní chuť, můžete pizzu dochutit chilli papričkami nebo olivovým olejem s chilli papričkami.

Recept na quattro formaggi

Existuje mnoho receptů na quattro formaggi, které se liší výběrem sýrů a poměrem ingrediencí. Zde je základní recept:

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 ml vlažné vody
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g mozzarelly
  • 100 g gorgonzoly
  • 100 g fontiny
  • 50 g parmezánu

Postup

  • V míse smíchejte mouku, droždí a sůl. Pomalu přilévejte vlažnou vodu a olivový olej a hněte těsto, dokud není hladké a elastické. Těsto nechte vykynout na teplém místě asi hodinu.
  • Vykynuté těsto rozválejte na tenký plát a vložte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Těsto potřete smetanovým základem a rozložte na něj na plátky nakrájenou mozzarellu, gorgonzolu a fontinu. Parmezán nastrouhejte a posypejte po pizze.
  • Pizzu pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut, dokud se sýry neroztaví a nezezlátnou.
  • Upečenou pizzu nechte krátce vychladnout a nakrájejte na kousky. Podávejte teplou a vychutnejte si lahodnou sýrovou symfonii.

Pokud máte chuť na experimentování, můžete na svou pizzu vyzkoušet různé druhy sýrů jako brie, taleggio, pecorino nebo asiago, které mohou být zajímavou alternativou. Pro zvýraznění chuti doporučujeme přidat nasekané bylinky, jako jsou rozmarýn nebo tymián, před tím, než pizzu dáte péct.

Jestliže vám aroma gorgonzoly přijde příliš silné, můžete ji nahradit jiným modrým sýrem, který má jemnější chuť. Kdyby vám zbylo trochu těsta, můžete ho použít na přípravu focacci nebo calzone plněného sýrem a šunkou. Quattro formaggi si můžete objednat v pizzerii, ale pokud si ji připravíte doma, máte možnost vybrat si nejkvalitnější suroviny a přizpůsobit si pizzu přesně podle své chuti.

Ať už si ji připravíte doma nebo objednáte u nás v pizzerii, quattro formaggi vám zaručí opravdový gurmánský zážitek. Tak neváhejte a pusťte se do sýrového dobrodružství!

TOPlist