Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Pollo v hlavní roli aneb kuře podle italské tradice

Autor: Giorgio Šerák, 17.4.2024

Pollo v hlavní roli aneb kuře podle italské tradice

Co to je "pollo"?

Italská kuchyně je známá svými bohatými chutěmi a rozmanitými ingrediencemi, které společně tvoří nezapomenutelné gastronomické zážitky. Jedním z klíčových prvků této kuchyně je kuřecí maso, známé pod italským názvem „pollo". V tomto článku se podrobně podíváme na to, co přesně pollo v Itálii znamená, jakou má historii a jak se používá v oblíbených italských receptech, včetně toho, jak se kuře objevuje na pizzách, což možná není první spojení, které vás napadne.

Kuře je v Itálii tradičně symbolem domácí pohody a gastronomie, která klade důraz na čerstvost a kvalitu surovin. Prozkoumáme jeho cestu od farmy až na talíř, a představíme několik tipů, jak si můžete vychutnat pollo ve vaší kuchyni. Připravili jsme pro vás také jednoduchý recept, abyste mohli okusit pravou chuť Itálie přímo u vás doma.

Pollo je jednoduše italské slovo pro kuře. Tento termín odkazuje na jakoukoli formu kuřecího masa, ať už jde o celého ptáka, nebo o specifické části jako jsou prsa, stehna či křídla. V Itálii, kde je kuchyně středem kultury, má kuřecí maso nezastupitelné místo, a to díky své jemnosti a schopnosti absorbovat různé chutě z použitých ingrediencí a koření.

Ve většině italských domácností se pollo připravuje na mnoho způsobů, od pečení a smažení po grilování nebo vaření na páře. Každá metoda přináší různé textury a chutě, které mohou být doplněny širokou paletou bylinek, koření a omáček, typických pro různé regiony Itálie. To vše odráží bohatství italské kulinární tradice.

Historie kuřecího masa v italských jídlech

Historie kuřecího masa v Itálii sahá daleko do minulosti, kdy bylo chováno především pro svá slavnostní jídla. Kuře bylo často součástí hostin u šlechtických stolů, kde bylo ceněno pro svou jemnost a variabilitu v kulinářském zpracování. S postupem času se kuřecí maso stalo dostupnější a začlenilo se do běžné stravy obyčejných lidí, což vedlo k rozvoji mnoha regionálních receptů.

V 20. století se pollo stalo běžnou součástí italského jídelníčku díky modernizaci chovu drůbeže a zefektivnění distribučních cest. Dnes je kuře nedílnou součástí mnoha tradičních jídel, od rustikálních vesnických receptů po sofistikované pokrmy servírované v luxusních restauracích po celé zemi. Jeho všestrannost a schopnost harmonizovat s množstvím lokálních ingrediencí ho činí oblíbenou volbou pro kuchaře i domácí vaření.

Pollo v italských receptech

Kuře je středobodem mnoha oblíbených italských receptů. Pollo alla cacciatora, což znamená kuře po myslivecku, je klasickým jídlem, kde se kuřecí kousky pomalu dusí v bohaté omáčce z rajčat, cibule, česneku, bylinek a někdy i vína. Toto jídlo, pocházející z venkovských oblastí Itálie, vyniká svou hlubokou a robustní chutí, která je ideální na podzimní večery.

Dalším významným receptem je pollo al limone, kuře s citronem, které kombinuje svěžest citronu s jemností kuřecího masa, často doprovázené bylinkami jako je rozmarýn nebo tymián. Tato jednoduchá, ale elegantní příprava kuřete zvýrazňuje přirozené chutě masa a je populární zejména v severní Itálii, kde je kladný důraz na lehkost a svěžest pokrmů.

Pizza s kuřecím masem, známá jako Pizza Pollo, je moderní variací tradiční italské pizzy, která si získala oblíbenost po celém světě. Na rozdíl od klasických italských pizz, které jsou často jednoduché s minimem ingrediencí, Pizza Pollo kombinuje jemnou chuť kuřecího masa s různými doplňky, jako jsou čerstvé houby, cibule, papriky a někdy i kousky ananasu pro sladko-kyselý nádech.

Kuřecí maso je obvykle před přidáním na pizzu marinované a lehce opečené, což zajišťuje, že je šťavnaté a plné chuti. Tato pizza je obvykle doplněna směsí mozzarelly a jiných sýrů, které se rozpustí a vytvoří bohatý a lahodný povrch. Pizza Pollo je skvělou volbou pro ty, kteří hledají něco trochu odlišného od tradičních pizz a chtějí užít si bohatý a uspokojující pokrm.

TOPlist