Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Mozzarella je sýrová pochoutka s bohatou historií

Autor: Giorgio Šerák, 15.4.2024

Mozzarella je sýrová pochoutka s bohatou historií

Mozzarella, jemná a krémová sýrová pochoutka s bohatou historií, si získala srdce gurmánů po celém světě. Její jemná chuť a tavená textura z ní dělají ideální ingredienci pro širokou škálu pokrmů, od pizzy a těstovin až po saláty a předkrmy. V České republice i celosvětově je mozzarella nesmírně populární a představuje neodmyslitelnou součást mnoha oblíbených jídel.

Historie mozzarelly

Historie mozzarelly sahá až do starověkého Itálie, kde se sýr vyráběl z buvolího mléka. Tradiční metody výroby mozzarelly zahrnovaly ruční natahování sýrové hmoty do dlouhých provazců, které se poté krájely na malé kousky. Postupem času se výroba mozzarelly zjednodušila a dnes se sýr běžně vyrábí z kravského mléka.

Využití mozzarelly

Mozzarella je neuvěřitelně všestranná ingredience, která se dá použít v nesčetných receptech. Je to bezpochyby nejpopulárnější sýr na pizzu, kde se rozpouští do lahodného a táhlého tvaru. Mozzarella se také skvěle hodí do salátů, kde dodává krémovou texturu a jemnou chuť. Může se grilovat, smažit, péct nebo dokonce používat v dezertech.

Mozzarella na pizze: Neodmyslitelná součást

Mozzarella je bezpochyby nejpopulárnějším sýrem na pizzu a z dobrého důvodu. Jemná mléčná chuť a tavená textura mozzarelly se perfektně hodí k pikantní rajčatové omáčce a křupavému těstu. Při pečení se mozzarella rozpouští a vytváří lahodné nitě, které se táhnou s každým soustem.

Kromě chuti a textury má mozzarella i další vlastnosti, které z ní dělají ideální sýr na pizzu. Díky své vysoké vlhkosti udržuje pizzu šťavnatou a zabraňuje jejímu vysychání. Mozzarella se také snadno taví a rovnoměrně se rozprostírá po povrchu pizzy, čímž zajišťuje rovnoměrné pokrytí sýrem.

Existuje mnoho druhů mozzarelly, které se dají použít na pizzu, ale nejčastěji se používá mozzarella fior di latte. Tato mozzarella je vyrobena z kravského mléka a má jemnou, mléčnou chuť. Pro výraznější chuť mozzarelly si můžete vybrat mozzarellu affumicata, která je uzená a má kouřové aroma.

Ať už dáváte přednost jakékoli variantě mozzarelly, jedno je jisté: mozzarella je nepostradatelnou součástí pizzy. Dodává pizze lahodnou chuť, krémovou texturu a šťavnatost, díky čemuž je to neodolatelný pokrm, který si oblíbí každý.

Typy mozzarelly

Existuje mnoho druhů mozzarelly, z nichž každý má své jedinečné vlastnosti a chuť.

Mozzarella di bufala, vyrobená z buvolího mléka, je považována za nejjemnější a nejchutnější variantu.

Mozzarella fior di latte, vyrobená z kravského mléka, je běžnější a cenově dostupnější.

Mozzarella affumicata se udí a získává tak kouřovou chuť.

Mozzarella fresca je čerstvá a má jemnou mléčnou chuť.

Mozzarella ciliegine, známá také jako třešňová mozzarella, se vyznačuje malými kuličkami sýra.

Zdravotní benefity mozzarelly

Mozzarella je nejen lahodná, ale také nutričně bohatá. Je skvělým zdrojem bílkovin, vápníku a fosforu, které jsou důležité pro zdravé kosti a zuby.

Mozzarella má také nízký obsah kalorií a tuku, čímž se stává ideální volbou pro ty, kteří se snaží udržet si zdravou váhu. Existují i bezlepkové a bezlaktózové varianty mozzarelly, které si tak mohou vychutnat i lidé s potravinovými alergiemi.

Tipy na výběr a skladování mozzarelly

Při výběru mozzarelly je důležité zvolit čerstvý a kvalitní sýr. Hledejte mozzarellu s jasně bílou barvou a pevnou, ale pružnou texturou. Vyhněte se sýru, který je hnědý, slizký nebo má silný zápach.

Mozzarellu skladujte v lednici v uzavřené nádobě. Čerstvou mozzarellu je nejlepší spotřebovat do několika dnů od nákupu. Mozzarellu affumicata a mozzarellu di bufala lze skladovat o něco déle.

Mozzarella je všestranná a chutná sýrová pochoutka s bohatou historií a širokou škálou využití. Díky své jemné chuti, tavené textuře a nutričním benefitům je mozzarella ideální ingrediencí pro širokou škálu pokrmů. Ať už ji přidáte na pizzu, do salátu nebo si ji vychutnáte samostatně, mozzarella zaručeně potěší vaše chuťové pohárky.

TOPlist