Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Italská slovíčka v jídelním lístku

Autor: Giorgio Šerák, 19.4.2024

Italská slovíčka v jídelním lístku

Jistě se vám už stalo, že jste seděli v italské restauraci a přemýšleli nad tím, co přesně znamenají některá slova v menu. Možná vás zajímalo, co je to "risotto" nebo "bruschetta". V tomto článku si společně projdeme nejznámější italské slovíčka a ingredience, abyste příště mohli objednat s jistotou a užít si své jídlo ještě více.

Italská jídla

Pizza

Pizza je světově oblíbené jídlo, jehož klasickou podobu známe s kyprou nebo tenkou křupavou kůrkou, bohatě obloženou různými ingrediencemi.

Méně známou, ale zajímavou variantou je "pinsa", což je druh pizzy s těstem, které je lehčí a vzdušnější než u klasické pizzy a má mírně kyselý nádech. Pinsa pochází ze starověkého Říma a je známá svou oválnou formou. Ochutnejte naší pinsu.

Díky moderním dietním trendům se dnes setkáváme i s pizzami z bezlepkového těsta, které umožňují vychutnat si toto populární jídlo i těm, kteří mají potíže s glutenem nebo se rozhodli gluten ve své stravě omezit.

Pinsa

Pinsa je méně známá, ale velmi zajímavá varianta tradiční italské pizzy. Toto jídlo se odlišuje lehčím a vzdušnějším těstem, které má mírně kyselý nádech, což je důsledek speciálního fermentačního procesu.

Původ pinsy sahá až do starověkého Říma, kde byla původně vyráběna z ječmene, špaldy a soli. Dnes je pinsa známá svou oválnou formou a je oblíbená pro svou stravitelnost a unikátní texturu.

Tato verze pizzy nabízí zcela nový zážitek z oblíbeného italského jídla, přinášející do moderních pizzerií nádech historie a inovace.

Co je to pinsa?

Pasta

Jeden z pilířů italské kuchyně, "pasta" je oblíbená po celém světě pro svou jednoduchost a rozmanitost. Existuje mnoho tvarů a velikostí těstovin, od špaget a penne až po fusilli a tagliatelle, které se dají kombinovat s různými omáčkami a ingrediencemi. Nejoblíbenější omáčky zahrnují rajčatovou, alfredo, a pesto, každá z nich přidává jedinečný charakter a hloubku chuti k jídlu.

Pasta je často chválena pro svou schopnost dobře se spojit s dalšími přísadami jako maso, zelenina a sýry, což ji činí všestrannou volbou pro rychlé obědy i rozsáhlé večeře. Navíc je toto jídlo ideální pro ty, kteří hledají uspokojivý, ale přesto jednoduchý pokrm, který lze snadno přizpůsobit individuálním chutím.

Risotto

Risotto je tradiční italské jídlo, které pochází z severní Itálie, a je známé svou krémovou texturou a bohatými chutěmi. Základem tohoto jídla je arborio rýže, která je speciální druh rýže s vysokým obsahem škrobu, což přispívá k sametově hladké konzistenci risotta.

Rýže se pomalu vaří v horkém vývaru, který se přidává postupně, a průběžně se míchá, aby se uvolnil škrob a vytvořil bohatý, krémový základ. Během vaření se často přidávají další ingredience jako sýr, houby, mořské plody nebo zelenina, které obohatí risotto o různé chutě a textury. Toto jídlo je perfektní pro elegantní večeři nebo jako pohodlná domácí strava, protože jeho příprava vyžaduje pozornost a lásku k detailům.

Lasagne

Tradiční italské jídlo "lasagne" se skládá z vrstev těstovin, mezi které se střídají bohaté omáčky a sýry. Nejběžnější verze zahrnuje vrstvy mletého masa vařeného v rajčatové omáčce a béchamelové omáčky, oddělené listy těstovin a posypané hojným množstvím parmazánu nebo mozzarelly.

Lasagne se peče v troubě, dokud povrch nezezlátne a nevytvoří křupavou krustu, zatímco vnitřek zůstává krémový a šťavnatý. Toto jídlo je oblíbené pro svou bohatost a komfort, který nabízí, a je často podáváno jako hlavní chod při rodinných setkáních nebo speciálních příležitostech.

Tiramisu

Klasický italský dezert, který si získal srdce gurmánů po celém světě svou bohatou a krémovou chutí - to je "tiramisu". Skládá se z vrstev piškotů namočených v kávě a likéru, které se střídají s bohatým krémem z mascarpone, vejce a cukru. Dezert je dokončen posypáním kakaového prášku, který dodává příjemnou hořkost.

Tiramisu je nejen nádherně prezentované, ale i nesmírně chutné, s lahodnou kombinací kávové a krémové chuti, která je zároveň osvěžující a bohatě uspokojivá. Tento dezert je oblíbený pro svou jednoduchost a eleganci, což z něj dělá ideální zakončení jakékoliv hostiny.

Bruschetta

Bruschetta je oblíbený italský předkrm z křupavě opečeného chleba, který se potře česnekem, pokape olivovým olejem a obloží nasekanými rajčaty a čerstvou bazalkou. Tato jednoduchá, ale chutná kombinace zahrnuje také sůl a pepř a někdy se doplňuje o mozzarellu nebo parmazán pro zvýraznění chuti.

Je ideální jako lehký snack nebo součást předkrmů, vynikající zejména v létě, kdy jsou sezónní ingredience jako rajčata nejchutnější.

Italské ingredience

Tento seznam pokrývá základní i specifické ingredience, které jsou typické pro italskou kuchyni a často se objevují i v nabídce českých pizzerií.

Mozzarella

Měkký, bílý sýr, ideální na pizzu a saláty.

Sýrová pochoutka s bohatou historií - to je mozzarella

Parmezán (Parmigiano Reggiano)

Tvrdý sýr s intenzivní chutí, běžně používaný na těstoviny.

Bazalka

Aromatické bylinky, esenciální pro mnoho italských jídel.

Olivový olej

Základní ingredience v italské kuchyni, používá se na vaření i jako dressing.

Prosciutto

Sušená šunka, často servírovaná jako předkrm.

Prosciutto je dar italské kuchyně, který si zamilujete

Rajčata

používají se čerstvá nebo jako základ omáček.

Sugo – víc než jen rajčatový základ na pizzu

Aglio (česnek)

klíčová ingredience v mnoha receptech, dodává charakteristickou chuť.

Aglio (česnek) je všestranná ingredience italské kuchyně

Funghi

(houby) - často používané v rizotech, pizzách a dalších pokrmech.

Funghi na pizze: Gurmánské dárky z lesa

Spinaci

(špenát) - zdravá zelenina, používaná v lasagních, na pizzách či jako příloha.

Což takhle dát si spinaci?

Tonno

(tuňák) - oblíbená ingredience na pizzách a v salátech.

Víte, co je tonno? Důležitá ingredience pro pizzu a další lahodná jídla

Salami

kořeněná italská klobása, populární na pizzách a jako součást antipasti.

Vše, co potřebujete vědět o výtečné italské uzenině Salami

Pollo

(kuře) - často používané maso ve šťavnatých pokrmech a na pizzách.

Pollo v hlavní roli aneb kuře podle italské tradice

Pancetta

italská verze slaniny, používaná pro přípravu rizot, těstovin a mnoha dalších jídel.

Co je to pancetta a jak se používá

TOPlist