Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Prosciutto je dar italské kuchyně, který si zamilujete

Autor: Giorgio Šerák, 16.4.2024

Prosciutto je dar italské kuchyně, který si zamilujete

Co je prosciutto a jaké má vlastnosti?

Prosciutto, lahodná sušená šunka z vepřového masa, si získala srdce gurmánů po celém světě. Svou bohatou chutí, jemnou texturou a fascinující historií se prosciutto stalo synonymem pro italskou gastronomii. V tomto článku se ponoříme do světa prosciutto, prozkoumáme jeho historii, výrobní proces, spojení s pizzou a dozvíme se o jeho zdravotních benefitech.

Prosciutto, v češtině běžně překládané jako "sušená šunka", je druh sušené šunky vyrobené z vepřové kýty, která prochází důkladným procesem sušení a zrání, čímž získává charakteristické vlastnosti.

Prosciutto se pyšní jemnou růžovou barvou, která odráží jeho šetrné zpracování a kvalitní suroviny. Není to jen estetická záležitost, ale také indikátor správného zrání a vyzrání.

Na dotek je prosciutto jemné a vláčné, s hedvábnou texturou, která se rozplývá na jazyku. Tato lahodná konzistence je výsledkem dlouhodobého sušení, které umožňuje masu pomalu ztrácet vlhkost a zároveň si zachovat šťavnatost.

Chuť prosciutto je komplexní a vyvážená. Dominantní je slaná chuť, která se snoubí s jemnou sladkostí a vytváří tak harmonické spojení chutí. Tato jedinečná kombinace je výsledkem kombinace sušení a zrání, které dodává prosciutto charakteristický profil.

Prosciutto má hluboké kořeny v Itálii, kde se jeho výroba datuje do starověku. Tradiční metody se předávají z generace na generaci a zaručují tak nejvyšší kvalitu a autentickou chuť.

I když má italský rodokmen, podobné produkty se vyskytují i v jiných zemích. V Španělsku se proslavil Jamón, ve Francii zase Jambon Sec. Každá země má své vlastní nuance a specifika, která dodávají sušené šunce jedinečný charakter.

Historie prosciutto

Historie prosciutto sahá až do starověkého Říma, kde se sušené vepřové maso nazývalo "petason" a bylo oblíbenou pochoutkou mezi patriciji. Během staletí se metody výroby prosciutto zdokonalovaly a tato technika se šířila po celém Apeninském poloostrově.

Ve středověku se výroba prosciutto stala běžnou praxí v mnoha italských regionech. Každý region si vyvinul vlastní specifické metody a recepty, čímž dal vzniknout široké škále druhů prosciutto s jedinečnými vlastnostmi a chuťovými profily. Mezi nejznámější patří prosciutto di Parma z Parmy, prosciutto di San Daniele z Friuli-Venezia Giulia a prosciutto di Modena z Modeny.

Renesance přinesla do výroby prosciutto další inovace a zdokonalení. V tomto období se prosciutto stalo symbolem luxusu a bohatství a bylo hojně konzumováno na královských dvorech a slavnostních hostinách. Moderní éra přinesla další pokrok v technologiích a znalostech, čímž se výroba prosciutto stala ještě efektivnější a konzistentnější. Dnes si prosciutto můžeme vychutnat v jakékoli formě, od tenkých plátků na pizze a sendviče až po rafinované gastronomické kreace.

I přes moderní technologie a trendy si výroba prosciutto zachovává silný důraz na tradici a řemeslné zpracování. Mnoho výrobců prosciutto stále dodržuje starobylé metody předávané z generace na generaci, čímž zaručuje autentickou chuť a nejvyšší kvalitu. Díky tomuto spojení tradice a inovace si prosciutto i nadále drží status gurmánské pochoutky s bohatou historií a jedinečným chuťovým profilem.

Výroba této jedinečné pochoutky

Výroba prosciutto je složitý a časově náročný proces, který vyžaduje trpělivost a zkušenost. Kvalitní prosciutto se vyrábí z vepřového masa z vybraných plemen prasat.

Maso se nejprve nasolí a poté se suší na chladném, větraném místě po dobu několika měsíců až let, v závislosti na požadované chuti a konzistenci. Během sušení prosciutto ztrácí vodu a získává svou charakteristickou chuť a texturu.

Zdravotní benefity prosciutto

Prosciutto je nejen lahodné, ale také má řadu zdravotních benefitů. Je nízkokalorické a obsahuje málo tuku, čímž je ideální pro ty, kteří se snaží udržet si zdravou váhu.

Prosciutto je také bohaté na bílkoviny, které jsou nezbytné pro budování a opravu tkání. Obsahuje také železo, které je důležité pro transport kyslíku v těle, a vitamíny B, které hrají klíčovou roli v metabolismu. Navíc prosciutto obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením.

Další tipy

  • Při výběru prosciutto hledejte produkt s označením DOP (Denominazione di Origine Protetta), které zaručuje jeho pravost a vysokou kvalitu.
  • Skladujte prosciutto v chladničce zabalené v papírovém ubrousku.
  • Před konzumací nechte prosciutto mírně vychladnout při pokojové teplotě.
  • Prosciutto nakrájejte na tenké plátky ostrým nožem.
  • Prosciutto si vychutnejte samostatně, na pizze, v salátech, těstovinách nebo v sendvičích.
  • Experimentujte s různými recepty a objevte nové a chutné způsoby, jak si prosciutto vychutnat.

Prosciutto a pizza

Prosciutto je oblíbenou a neodmyslitelnou součástí pizzy a dodává jí lahodnou slanou chuť s jemnou sladkostí. Jeho jemná textura a hebká konzistence perfektně kontrastují s křupavým těstem a rajčatovou omáčkou, čímž vytváří harmonii chutí, která uchvátí vaše smysly. Ať už preferujete klasickou pizzu Prosciutto nebo gurmánské kreace s lanýži a houbovou omáčkou, prosciutto vždy dodá vašemu jídlu nádech elegance a italské rafinovanosti.

Naše pizza Prosciutto je připravována s láskou a péčí z kvalitního prosciutta, lahodného rajčatového základu a křupavého těsta. Nenechte si proto ujít tento lahodný gastronomický zážitek a objednejte si ji ještě dnes!

TOPlist