Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Co je to pancetta a jak se používá

Autor: Giorgio Šerák, 16.4.2024

Co je to pancetta a jak se používá

Italská kuchyně je známá po celém světě pro své lahodné chutě a autentické a kvalitní ingredience. Mezi nezbytné suroviny rozhodně patří pancetta, která je hvězdou mnoha tradičních italských receptů. V tomto článku se podíváme blíže na to, co přesně pancetta je, jaké druhy existují a jaké použití nachází nejen v italské kuchyni.

Co je pancetta?

Pancetta je v podstatě italská slanina vyráběná z vepřového bůčku, která má svou bohatou historii a tradiční způsoby přípravy i použití. Tradice jsou z mnoha oblastí Itálie, kde se však vyrábí vždy z části vepřového bůčku.

Použitým druhem masa se liší od prosciutta, který se vyrábí ze zadní části. Na rozdíl od běžné anglické slaniny, která se obvykle zpracovává uzením, pancetta prochází procesem sušení, což jí dodává jemnější a komplexnější chuťový profil. Je typická svou rovnováhou slané chuti a jemného aroma koření, jako je česnek, pepř, a někdy i další bylinky, které se přidávají během jejího zrání. Existuje však i zauzená varianta.

Typy pancetty

Pancetta je k dostání ve více variantách, které se liší nejenom způsobem přípravy, ale i charakteristickými chutěmi. Nejběžnější typy jsou pancetta arrotolata a pancetta stesa.

Pancetta arrotolata je tradiční rolka pancetty, kde je maso před svinutím ochuceno bylinkami a kořením, což mu dodává bohatou a komplexní chuť. Po ochucení se maso svine do typického tvaru válečku a nechá se sušit nebo lehce udit. Díky tomu je arrotolata ideální pro plátkování a používá se zejména pro zvýraznění chutí v salátech a předkrmech.

Na druhé straně pancetta stesa se nechává ležet na plocho a obvykle se potom prodává ve velkých, tenkých plátcích. Tento typ je méně kořeněný, čímž lépe vyniká samotná chuť masa. Stesa je často používána jako základ pro omáčky a sofritto, protože její širší plátky poskytují výraznější masovou chuť a texturu, což je ideální pro vaření na pomalém ohni.

Každý z těchto typů má své specifické využití v italské kuchyni, a vybírat mezi nimi by mělo záviset na konkrétních potřebách receptu a požadovaném výsledném efektu v jídle. Obě varianty pancetty přidávají další chuťový rozměr každému pokrmu, ve kterém jsou použity.

Pancetta v italské kuchyni

Pancetta je zásadní součástí mnoha tradičních italských receptů, kde svou jedinečnou chutí obohacuje jednoduché i složitější pokrmy. Její využití je nejčastější v klasických italských těstovinách, jako jsou spaghetti alla carbonara, kde pancetta přidává důležitou slanou a mastnou složku, která se spojuje s vejci a parmazánem k vytvoření bohaté a krémové omáčky obalující těstoviny.

Další oblíbený recept, bucatini all'amatriciana, zahrnuje pancettu jako klíčový prvek ve spojení s rajčatovou omáčkou. Kromě těstovin se pancetta objevuje i v mnoha polévkách, risottech a jako základ pro různé omáčky a sofritta, chybět však nesmí ani na pravé italské pizze!

Pizza Pancetta

Pizza Pancetta patří mezi oblíbené varianty v pizzeriích po celém světě. Tato pizza kombinuje lahodnou slanou pancettu s mozarellou, což vytváří delikátní kontrast chutí. Na tradiční pizzu s pancettou se nejčastěji používá jednoduchý základ z rajčatového protlaku, který dokonale doplňuje masitou chuť pancetty. Na naší pizze Pancetta najdete také chutné žampiony, které pizze přináší zemitý podtext a skvěle se doplňují s ostatními ingrediencemi. Poslední ingrediencí této úžasné harmonie chutí je vejce. Neváhejte a ochutnejte naši pizzu Pancetta!

Ačkoliv k pancettě existují různé alternativy, pravá Pancetta je opravdovým klenotem italské kuchyně, který dokáže proměnit běžná jídla v nezapomenutelné gastronomické zážitky. Ať už se objevuje v tradičních těstovinách, jako součást omáček, nebo jako klíčová ingredience na pizze, vždy přináší výrazný chuťový vjem. Vyzkoušení pancetty v různých pokrmech může být vzrušující cestou k objevování pravých italských chutí. Neváhejte a vyzkušejte naši pizzu Pancetta již při vaší příští návštěvě.

TOPlist