Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Co je caprese? Italská klasika z ostrova Capri

Autor: Giorgio Šerák, 19.4.2024

Co je caprese? Italská klasika z ostrova Capri

Co to je caprese?

Salát Caprese je jedním z nejznámějších pokrmů italské kuchyně a je oblíbený u milovníků dobrého jídla všude na světě. Tento tradiční italský předkrm se vyznačuje svou jednoduchostí, svěžestí a harmonií chutí, které dokonale odrážejí kulinářské dědictví Itálie.

Slovo "Caprese" v italštině doslova znamená "z Capri" nebo "ve stylu Capri". Capri je malebný ostrov ležící v Neapolském zálivu, který je známý svými křišťálově čistými vodami, dramatičtími skalnatými útesy a bohatou historií. Jídlo s názvem "Caprese" odkazuje na tento ostrov, což naznačuje, že salát pochází právě odtud a je typickým příkladem místní kuchyně.

Historie caprese sahá do počátku 20. století, kdy se tento salát začal objevovat mezi nabídkami pro turisty na ostrově Capri. Představoval dokonalou ukázku místních produktů: sladkých rajčat rostoucích pod středomořským sluncem, aromatické bazalky a měkké mozzarelly.

Ačkoliv jsou přesné kořeny tohoto receptu zahaleny tajemstvím, jedna z legend tvrdí, že caprese byl vytvořen jako pocta italské vlajce. Jednotlivé ingredience—červená z rajčat, bílá z mozzarelly a zelená z bazalky—odrážejí barvy vlajky a symbolizují národní hrdost Itálie. Tento salát rychle získal oblibu nejen na Capri, ale i v celé Itálii a posléze po celém světě díky své jednoduchosti a výrazným chutím.

Složení a příprava

Základem caprese jsou tři hlavní ingredience, které musí být vysoce kvalitní, aby salát dosáhl své charakteristické chuti.

První z nich jsou rajčata, která by měla být co nejzralejší a šťavnatá, ideálně odrůdy, které jsou sladké a masité.

Druhou klíčovou složkou je mozzarella, především typ 'bufala', která je známá svou krémovou texturou a jemnou chutí.

Třetí nezbytnou součástí je čerstvá bazalka, která salátu dodává svěží aromatickou notu.

Tyto ingredience se spojí na talíři a přelijí se prvotřídním olivovým olejem, který vše krásně spojí. Salát se následně osolí a okoření čerstvě mletým černým pepřem, což zvýrazní a doplní přirozené chutě všech složek. Celkově je příprava caprese velmi jednoduchá, ale každý krok je důležitý pro dosažení dokonalé harmonie chutí.

Ačkoliv tradiční caprese je dokonalé v své jednoduchosti, existují variace, které přidávají například avokádo pro krémovou texturu nebo rukolu pro pikantní nádech. Někteří šéfkuchaři experimentují i s různými typy sýrů, jako je smetanový burrata, nebo přidávají balzamikový ocet pro bohatší chuť.

Souvisí nějak caprese s pizzou?

Ingredience používané v caprese, jako jsou rajčata, mozzarella a bazalka, jsou také základem pro nejznámější italskou pizzu – Margheritu. Tato pizza byla vytvořena jako pocta královně Margheritě Savojské a její příprava odráží barvy italské vlajky, podobně jako salát caprese. Pizzu Margherita najdete i v naší nabídce.

Caprese je nejen ukázkou kulinářského umění, ale také symbolem italského národního ducha. Jeho jednoduchost a svěží chuť vás přenesou na slunné pobřeží Itálie a ukážou, proč italská kuchyně patří mezi nejoblíbenější na světě. Vyzkoušejte si připravit caprese doma a nechte se unést kouzlem italských chutí.

TOPlist