Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Aglio (česnek) je všestranná ingredience italské kuchyně

Autor: Giorgio Šerák, 15.4.2024

Aglio (česnek) je všestranná ingredience italské kuchyně

Co je to Aglio?

V srdci italské kuchyně se skrývá nenápadná, ale nepostradatelná ingredience – aglio, česky česnek. Tato aromatická rostlina dodává pokrmům hloubku chuti a neodolatelnou vůni, čímž si získala srdce kuchařů i gurmánů po celém světě.

V tomto článku se ponoříme do světa aglia, prozkoumáme jeho vlastnosti, historii a všestranné využití v italské kuchyni, s důrazem na jeho roli v ikonické pizze.

Aglio, latinsky Allium sativum, je druh cibulové rostliny s bílými cibulkami složenými z jednotlivých stroužků. Tyto stroužky, obvykle zabalené v tenké slupce, jsou plné aromatických sloučenin, které dodávají česneku jeho charakteristickou chuť a vůni. Česnek se pěstuje po tisíce let a jeho historie sahá až do starověkého Egypta, kde byl uctíván pro své léčivé vlastnosti.

Proč se aglio používá?

Tajemství popularity aglia tkví v jeho jedinečné chuti a aroma. Stroužky česneku obsahují sloučeniny s názvem allicin a alliin, které se při drcení nebo sekaní přeměňují na aromatické látky. Tyto látky dodávají pokrmům pikantní a ostrou chuť, která se perfektně snoubí s rajčaty, olivovým olejem a bylinkami.

Česnek se používá v široké škále kulinářských úprav, od drceného a sekaného po plátky a celé stroužky. Jeho chuť se mění v závislosti na způsobu přípravy – syrový česnek má ostrou a štiplavou chuť, zatímco vařený je jemnější a sladší.

Tipy na skladování aglia (česneku)

Pro uchování maximální chuti a kvality česneku je důležité správné skladování. Ideální je chladné a tmavé místo s dobrou ventilací, jako je spíž nebo spodní část kuchyňské linky. Vyhněte se skladování česneku v lednici, kde ztrácí svou chuť a aroma. Celé hlavy česneku vydrží až 6 měsíců, zatímco loupané stroužky by se měly spotřebovat do týdne.

Význam aglia v italské kuchyni

Aglio je základní ingrediencí mnoha typických italských pokrmů, od těstovin a omáček po polévky a pizzu. Jeho pikantní chuť dodává hloubku a komplexnost chuti italské kuchyni.

Tradičně se česnek kombinuje s rajčaty, olivovým olejem a bylinkami, jako je bazalka, oregano a rozmarýn. Regionální variace v použití česneku v Itálii odrážejí bohatou kulinářskou historii země. V jižní Itálii se česnek hojně používá v pikantních omáčkách a těstovinách, zatímco v severní Itálii se preferuje jemnější chuť pečeného česneku.

Pizza Aglio

Aglio hraje klíčovou roli v italské pizze, dodává jí pikantní chuť a neodolatelnou vůni. Tradiční pizza Pizza Aglio, považovaná za základní pizzu, je ozdobena rajčatovou omáčkou, mozzarellou a čerstvými lístky bazalky, doplněnými o plátky česneku.

Mnoho dalších druhů pizzy zahrnuje česnek v různých formách, od drceného a sekaného po pečený a marinovaný. Pro autentickou chuť Itálie si objednejte Pizzu Aglio a ochutnejte kouzlo této všestranné ingredience.

Špagety Aglio Olio

Špagety Aglio Olio představují jednoduchý, ale neuvěřitelně chutný italský pokrm. Doslova „česnek a olej" v italštině, tento recept spoléhá na kvalitní suroviny a techniku pro vytvoření lahodného jídla.

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 200 g špaget (ideálně tenké, jako spaghetti nebo Vermicelli)
  • 6 stroužků česneku
  • 8 lžic stolního olivového oleje (extra virgin)
  • 1/2 - 1 červená chilli paprička (volitelně)
  • špetka soli
  • čerstvá nasekaná petrželka (na ozdobu)
  • parmazán nebo pecorino romano sýr (nastrouhaný, na podávání)

Postup:

  1. Uvařte špagety: Naplňte velký hrnec vodou a přiveďte k varu. Osolte ji podle chuti. Vsypte špagety a vařte je podle návodu na obalu, dokud nebudou al dente (na zub).
  2. Připravte si aglio e olio: Mezitím, oloupejte česnek a nakrájejte ho na tenké plátky. Pokud používáte chilli papričku, zbavte ji semínek a nakrájejte ji najemno.
  3. Rozehřejte olej: V samostatné pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej.
  4. Orestujte česnek a chilli: Přidejte česnek a chilli papričku (pokud ji používáte) do rozpáleného oleje. Smažte je za stálého míchání, dokud česnek nezíská zlatavou barvu, ale neztmavne.
  5. Smíchejte špagety s omáčkou: Sceďte špagety a ihned je přidejte do pánve s česnekem a olejem. Stáhněte trochu teplotu a promíchávejte, aby se špagety obalily omáčkou.
  6. Dochucení a servírování: Nakonec vmíchejte nasekanou petrželku a dochuťte solí podle potřeby. Ihned podávejte s nastrouhaným parmazánem nebo Pecorino Romano sýrem.

Tipy:

  • Pro extra chuť můžete do hotového pokrmu přidat kapku citronové šťávy.
  • Pokud máte rádi bohatší chuť, můžete přidat lžíci másla spolu s olivovým olejem na začátku restování česneku.
  • Chcete-li vegetariánskou verzi, vynechte sýr nebo jej nahraďte veganskou alternativou.
  • Zbyly vám špagety? Můžete je využít na tento recept i druhý den.

Špagety Aglio Olio jsou rychlé, snadné a plné chuti. S trochou kvality a lásky k vaření, si můžete dopřát kousek Itálie přímo u vás doma.

Závěrem lze říci, že Aglio, tedy česnek, je nepostradatelnou součástí italské kuchyně, která dodává pokrmům hloubku chuti a neodolatelnou vůni. Jeho všestrannost umožňuje jeho použití v široké škále kulinářských úprav, od pikantních omáček a těstovin po pečené pokrmy a pizzu.

TOPlist